Voedingstherapie (vervolg)

… Maar voeding bevat meer dan alleen voedingsstoffen, voeding bevat ook levensenergie. Wat is leven; leven is in zijn pure vorm energie- uitwisseling. Deze energie zorgt ervoor dat ons lichaam functioneert, groeit en verandert; dat het ‘leeft’ en dat jij je vitaal en blij voelt. Voeding is dus veel meer dan een optelsom van allerlei stofjes: ze voedt ook onze geest, onze spirit. Deze permanente uitwisseling tussen allerlei stofjes en energie maakt dat de mens zich ontwikkelt tot een unieke persoonlijkheid.

Het spijsverteringsstelsel, de spiegel van je  fysieke en geestelijke gezondheid

Alles wat wij tot ons nemen als voedsel, zowel dat wat we in onze mond stoppen alsook wat we aan ervaringen opdoen (!), wordt door het spijsverteringsstelsel op ingenieuze wijze geanalyseerd, afgebroken en weer opgebouwd tot bruikbare voedingsstoffen en levensenergie. Niet meer bruikbare stoffen worden keurig afgevoerd of tijdelijk geparkeerd. Dit is een fysiologisch proces en gebeurt nagenoeg bij ieder mens op dezelfde manier; de uitkomst is echter uniek! Wat maakt dat dat zo is? En hoe weet het lichaam wat het precies nodig heeft? Welke invloed heeft de menselijke geest in dit proces?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ons spijsverteringsstelsel, ons maag- en darmenstelsel, een directe communicatie onderhoudt met de hersenen. Deze communicatie verloopt grotendeels onbewust en wordt door allerlei interne en externe prikkels beïnvloedt. Echter, wanneer er ergens in dit proces van ‘spijs-verteren’, iets misgaat geeft het lichaam een signaal af. Dit signaal worden we ons bewust via onze hersenen; het signaal wordt omgezet in een gevoel en gekoppeld aan een gedachte. Hierdoor krijgen we de keuze om zelf actief te reageren op dit signaal. En hier wordt de invloed van onze geest, onze mind, zichtbaar.

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon ontwikkelen is daarom ook een persoonlijk bewustwordingsproces. Het is een weg naar ‘binnen’ die het verhaal vertelt over wie je nu bent, hoe je zo geworden bent, hoe je jezelf vormgeeft in relatie tot je directe leefomgeving en wat je drijfveren in dit leven zijn. Wat was bijvoorbeeld je eerste voedsel-ervaring? Welk voedingspatroon werd je voorgeleefd? Met welke voedingsrituelen ben je grootgebracht? En wat is hierin verandert in de loop der tijd? Hoeveel tijd, ruimte en geld besteed je nu aan een (gezonde) dagelijkse maaltijd?

Allemaal vragen die verband houden met de manier waarop en de mate waarin je je onbewust en bewust verbonden hebt met voeding. Lichaam en geest vormen daarmee een energetisch en dynamisch geheel. Met de juiste ingrediënten voeden ze elkaar en geef jij vorm en inhoud aan je leven.

Verleiding alom en dan al die mooi verpakte voedselhypes….

Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei voedselverleidingen,  kant en klare pakketten en veelbelovende ‘gezonde’ producten.  En dan hebben we ook nog al die voedselhypes waarbij er geëxperimenteerd wordt met het weglaten of toevoegen van essentiële voedingsgroepen zoals vet, eiwit en koolhydraten….Grote kans dat je na een tijdje je best doen, het opgeeft met het excuus dat ‘het’ niet werkt, dat het saai, ongezellig, niet lekker genoeg is …of omdat je in de war raakt omdat er telkens wat anders wordt beweerd…. En gelijk heb je! Want zo kun je niet meer echt genieten van wat je eet….en is het een project geworden wat gedoemd is tot mislukken….

Waarom werkt dit zo?

Omdat de motivatie en ‘inspiratie’ merendeels van buitenaf komt! Omdat we de verbinding met ons lichaam ergens zijn kwijtgeraakt…Omdat we zijn vergeten hoe generaties voor ons, onze voorouders, in verbinding met de natuur en hun lichaam leefden….Zij hadden geen wetenschap van buitenaf nodig om te voelen wat goed voor hen was en wat niet…en ja, het was er ook niet….

Zij beschikten over een goedwerkend instinct en intuïtie; ze luisterden naar hun lichaam. De mens heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een mens waar het denken is gaan overheersen  en het voelen op een zijspoor is gezet…..en zo is de mens, ongemerkt, haar natuurlijke innerlijke bron van wijsheid  ‘vergeten’.

Ik nodig je graag uit om weer op zoek te gaan naar deze verbinding met jouw instinct en jouw intuïtie; de verbinding met jouw lichaam, jouw inspiraties, jouw hartsverlangen!

Dat betekent niet dat je je niet meer mag laten verleiden of niet meer mag luisteren naar wat ‘de buitenwereld’ je verteld. Zeker niet, de vraag is alleen of jij er wijzer, blijer en vitaler van wordt…. Daarvoor zul je eerst de ‘dialoog’ met jezelf aan moeten gaan en actief gaan luisteren naar wat je lichaam hier over te zeggen heeft; jezelf weet openstellen om de wijsheid die in jou woont, te kunnen ontvangen…Jezelf weer van ‘top tot teen’ serieus nemen en jouw innerlijke waarheid laten spreken…

Dat vraagt bereidheid tot zelfreflectie en innerlijke motivatie tot verandering van je ingesleten eetpatronen. Daarbij gaat het er niet perse om, om altijd verantwoord en ‘gezond’ te gaan eten. Veel belangrijker is het dat je een nieuw en evenwichtig basispatroon ontwikkelt en hier op een flexibele en niet -veroordelende manier mee om leert gaan.

Bewustwording van jouw voedingsbehoeften en eetgewoonten is daarom de sleutel om de poort te openen naar meer gezondheid, vitaliteit en persoonlijke groei. Zie dit als een persoonlijke uitdaging en het zal je structurele verbetering van je lichamelijke en geestelijke gezondheid opleveren. Misschien wel de mooiste beloning die je jezelf kunt geven!

Ik help je graag op weg.