Voedingstherapie

"De mens is een spiritueel wezen dat om werkelijk spiritueel te kunnen zijn een lichaam nodig heeft" Thomas van Aquino

Voedingstherapie is een praktische en spirituele zoektocht naar jouw unieke voedingsbehoeften. Zo kan natuurlijke voeding worden ingezet als medicijn voor het helen van het lichaam en het voeden van de geest. Natuurlijke voeding genereert namelijk ook een proces van persoonlijke bewustwording omdat ze vitale levenskrachten bezit en deze door het lichaam kan worden ingezet voor zowel genezing als ook geestelijke groei.

Natuurlijke voeding als medicijn

Vanaf het ontstaan van de natuurgeneeskunde was voedingstherapie de kernactiviteit van de natuurarts: lichaam en geest werden gereinigd door middel van vastenkuren en het voorschrijven van natuurlijke voeding. Voeding was lange tijd één van de belangrijkste en meest effectieve remedies voor het genezen van allerlei ziekten. Door de (industriële) ontwikkeling van onze westerse beschaving, zijn we langzaam maar zeker ver weg geraakt van onze natuurlijke voedingsbronnen. Dit stelt ons spijsverteringsstelsel dagelijks zwaar op de proef! Echter, de werking van ons afweersysteem vindt voor meer dan 75 % plaats in de darmen. En een falend afweersysteem is de kiem voor allerlei (nieuwsoortige) chronische lichamelijke en geestelijke ziektebeelden.

De remedie? Terug naar de bron en je opnieuw gaan afvragen of dat wát je eet wel tegemoet komt aan jouw lichamelijke en geestelijke voedingsbehoeften. Het antwoord zal geen volmondig ja zijn. Praktisch betekent dit dat het spijsverteringsstelsel gereinigd moet worden zodat het zichzelf kan gaan genezen. Het aanvoeren van de juiste voedingsstoffen ondersteunt dit proces. Naast het ' wat ' is ook de manier waarop je eet, wanneer en waarom je eet, van groot belang voor het optimaal functioneren van de spijsvertering.

Voedingstherapie is dan ook veel meer dan het tijdelijk naleven van een aantal voedingsvoorschriften of het volgen van een 'natuurlijk' dieet.

Gezond afvallen zonder jojo effekt.

Het reinigen van het lichaam is bijna altijd de sleutel tot effectief en blijvend gewichtsverlies. Daarnaast biedt bewustwording van eetgedrag en voedingsbehoeften een draagvlak om een voor jouw ideale gewicht te bereiken én vast te houden. Een 'dieet' volgen is dan niet meer nodig.

Voeding en spiritualiteit

Voeding is van alle tijden, van alle mensen. Vanuit de grote spirituele tradities, symboliseert voeding het verbond van de mens met de Schepper, het Alwetende, van de hemel en de aarde, met alles wat daar tussen is en mag zijn, met alles wat groeit, bloeit en sterft op de aarde, en weer terugkeert naar de hemel, het heelal. De aarde is letterlijk en figuurlijk onze belangrijkste voedingsbron!

Voeding is uiteraard onze eerste levensbehoefte; zonder eten en drinken is er geen leven mogelijk. Maar … voeding is veel meer dan dat: ze voedt ook onze geest. Onze geest, onze spirit, vertelt ons wie we zijn en wat onze drijfveren in dit leven zijn. Maar wij staan niet los van onze omgeving en de natuur om ons heen. Voeding verbindt zo lichaam en geest en dat maakt dat jij bent wie je bent: een uniek persoon!

In het spijsverteringsstelsel weerspiegelt zich de dynamiek tussen lichaam en geest. Alles wat wij tot ons nemen als voedsel, wordt door ons lichaam op ingenieuze wijze geanalyseerd, afgebroken en weer opgebouwd tot lichaamseigen voedingsstoffen opdat zowel ons lichaam als onze geest hier wel bij varen. Dit 'spijs-verteren' gebeurt vanuit fysiologisch oogpunt nagenoeg bij ieder mens op dezelfde manier, de uitkomst is echter uniek! Wat maakt dat dat zo is? Welke invloed heeft de menselijke geest in dit proces?

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon ontwikkelen is daarom ook een persoonlijk bewustwordingsproces waarbij er een weg naar binnen bewandeld wordt. Een weg naar binnen die het verhaal vertelt over wie je nu bent, hoe je zo geworden bent, hoe je jezelf manifesteert in relatie tot je directe leefomgeving en wat je drijfveren in dit leven zijn. Wat was bijvoorbeeld je eerste voedsel-ervaring? Welk voedingspatroon werd je voorgeleefd? Met welke voedingsrituelen ben je grootgebracht? Hoeveel tijd, ruimte en geld besteed je nu aan een (gezonde) dagelijkse maaltijd? Allemaal vragen die verband houden met de manier waarop en de mate waarin je je op fysiologisch, emotioneel, spiritueel niveau verbonden hebt met voeding. Een boeiende en unieke zoektocht die volop mogelijkheden en kansen bied om je gezondheid te verbeteren en om je als persoon verder te ontwikkelen. Lichaam en geest werken daarbij op een unieke manier samen. Het voeden van je geest en je lichaam gaan dan ook hand in hand.

Het ontdekken van jouw unieke voedingspatroon en dat leren integreren in je dagelijks leven, is een proces van vallen en opstaan. Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei verleidingen en een overvloed aan keuzemogelijkheden. Van groot belang is dat het genieten van het eten nooit uit het oog wordt verloren!!! Gezonde voeding wordt nog maar al te vaak geassocieerd met 'niet lekker', 'bewerkelijk/onhandig', 'duur', en 'ongezellig'. Maar dat is een grove misvatting. Voeding die tegemoet komt aan jouw 'zuivere' behoeften is per definitie ' lekkere ' voeding. Bovendien gaat het er niet om altijd en overal verantwoord en gezond te eten. Veel belangrijker is het dat je een nieuw en evenwichtig voedingspatroon ontwikkelt en hier op een flexibele en niet -veroordelende manier mee om leert gaan.

Bewustwording van jouw unieke voedingsbehoeften en eetgewoonten is daarom de sleutel om de poort te openen naar meer gezondheid, vitaliteit en persoonlijke groei. Zie dit als een persoonlijke uitdaging en het zal je structurele verbetering van je lichamelijke én geestelijke gezondheid opleveren. Misschien wel de mooiste beloning die je jezelf kunt geven!

Welke ziekten en klachten

Voedingstherapie is werkzaam bij vrijwel alle chronische ziektebeelden en klachtenpatronen. Bij acute ziekten betreft het veelal een tijdelijk onthouding van bepaalde voeding en/of het tijdelijk verminderen van de hoeveelheid voedsel danwel het extra toevoeren van bepaalde voedingsstoffen. Maar ook zonder directe lichamelijke of geestelijke klachten kan voedingstherapie een heilzame werking hebben! Door bewuster te eten, minder te eten en te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige voeding, creëer je namelijk een sterke basis voor het in standhouden van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

© 2009/2018 Impuls