Niet uit een potje

Er is een grote trend naar gezondheid uit een potje oftewel het gebruik van diverse voedingsupplementen. Nu kan een tijdelijke aanvulling van voedingsstoffen ondersteunend en zelfs noodzakelijk zijn, maar het nemen van voedingsupplementen is iets wezenlijk anders dan gezond leven en gezonde voeding nuttigen.

Het langdurig gebruiken van voedingsupplementen gaat ook voorbij aan het zelfgenezend vermogen van ons menselijk lichaam. In de natuurgeneeskunde is het zelfgenezend vermogen het uitgangspunt van behandeling. Langdurige suppletie, zonder dat er ook aandacht besteedt wordt aan het stimuleren en verbeteren van dit zelfgenezend vermogen, is dan niet veel meer dan een ' natuurlijke ' poging symptomen te bestrijden. Het kan zelfs een averechts effect sorteren; het menselijk lichaam wordt namelijk ' lui ' wanneer er geen beroep meer wordt gedaan op het fysiologische vermogen om lichaamseigen voedingsstoffen aan te maken en/of op te bouwen.

Ook wordt er door de verkoop-producenten gemakkelijk voorbij gegaan aan het feit dat niet alles wat men inslikt als pilletje ook daadwerkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Een gezond functionerend spijsverteringsstelsel is hierbij een essentiële voorwaarde. Door onze westerse leefstijl in combinatie met het nuttigen van bewerkte en verontreinigde voeding, wordt dit systeem dagelijks zwaar op de proef gesteld!

In mijn behandeling maak ik gebruik van ondersteunende middelen zoals kruiden, bloesemremedies, darmflora-preparaten en celzouten. Deze hulpmiddelen worden tijdelijk ingezet als medicijn en gebaseerd op de individuele behoeften, afgestemd op iemands klachtenpatroon. Verkopers en adviseurs van voedingsupplementen geven een algemeen gebruiks-advies en adviseren om meerdere producten langdurig te gebruiken. Want vaak is één pilletje niet voldoende. Bekend is dat veel voedingsstoffen elkaar nodig hebben om hun functies in het lichaam goed te kunnen uitoefenen. Al met al een dure en onzekere investering.

Door te kiezen voor een gezonde eet- en leefwijze, houd je de verantwoordelijkheid ook bij jezelf en niet bij de aanbieder van het potje met pillen. Door je (meer) verantwoordelijk te gaan voelen voor je eigen gezondheid, wordt ook de weg vrijgemaakt om meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid te ervaren bij onze woon- en leefomgeving, onze (klein-)kinderen en onze planeet Aarde.
En daar vaart iedereen wel bij.

© 2009/2018 Impuls